w krakowie koło KFC pod makro o 19 ale ja bede koło 18.30
Czym myć swoje cudo:)
Zwiń
X
-
Czym myć swoje cudo
Witam.
Zacząłem taki temat z uwagi na to,iż już mnie szlak trafia jak myję samochód. Te smugi po myciu mi nie dają żyć. Nie miałem nigdy samochodu w kolorze ciemnego grafitu i nie wiem jak się z tym problemem uporać . Nie jeżdżę do myjni bo mam do rodziców 3 km a oni mieszkają na wiosce i tam myję swoje cudo. Jednak po każdym myciu pozostają mi smugi na lakierze. Próbowałem juz prawie wszystkich środków i nic z tego.
Powiedzcie co zrobić, czym umyć?
Dzięki za pomoc.Juhas
Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok
-
-
wosk natryskiwany na myjkach to słaba sprawa. Zdecydowanie lepiej ręczne woskowanie nadwozia, np. raz na kwartał. Do mycia szampony (dobrych firm), po umyciu i spłukaniu nadmiar wody ściągnąć ściągaczką gumową do szyb i następnie ircha i smug nie będzie. U mnie lakier czarny-perłowy i takie mycie zdaje egzamin. Trochę to pracochłonne, ale cóż :?: :!: :!: :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
endryu, a jak korzystasz z ściągaczki to nie zostają ci ślady od tego na lakierze?? ja preferuje wilgotną irchę i nie zostają smugi po tym. Ale ciemny kolor wymaga sporo gimnastyki dlatego Vito jest już trochę jaśniejsze, lecz szkoda że nie srebrnePerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
ściągaczka musi być porządnej jakości z miękkiej gumy i "lekko" stosowana, ale można się bez niej obejść. Wystarczy ircha. Ale z racji wieku auta 99/00 chyba zdecyduję się na polerkę lakieru.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez juhas77Nie jeżdżę do myjni bo mam do rodziców 3 km a oni mieszkają na wiosce i tam myję swoje cudo. Jednak po każdym myciu pozostają mi smugi na lakierze.
Sprawę załatwia wytarcie lakieru wilgotną irchą ( naturalna skóra) i wosk. Ja używam wosku do lak. metalik firmy Turtle ( z takim żółwiem) a do polerowania drobnych rys Restorator Metalic firmy CarPlan.
pzdr.
Komentarz
-
-
Ja po doświadczeniach w myciu swojej Octavii (granatowa nareszcie osiągnęłem perfekcję no może nie do końca ale jest coraz lepiej) robię teraz tak najpierw namoczenie potem szampon z woskiem raz spłukanie wodą szampon z woskiem drugi raz i spłukanie wodą, następnie ściągam wodę ściereczką tylko musi być miękka i ważna sprawa mycie tylko w cieniu.
Komentarz
-
-
najlepiej po myciu wytrzec samochod ircha ale jezeli takiej akurat przy sobie nie macie to polecam wyjechac gdzies na jakis odcinek prostej drogi i rozpedzic bryke min 150 km/h i przejechac sie tak przez chwile, zostanie tylko kilka kropelek . Robie tak jak wyjezdzam z myjni bezdotykowej te krople same uciekaja :lol:
Komentarz
-
-
wczoraj bylem na myjni bezdotykowej oplukalem ja wysuszylem a dzis juz padal deszcz wiec nie widac mycia hahaha
:evil: wczoraj zrobiłem tak samo więc naturalna sprawa że musiało dziś padać, może to tylko ja mam takie szczęście??PerfectService by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Adrianwczoraj zrobiłem tak samo więc naturalna sprawa że musiało dziś padać, może to tylko ja mam takie szczęście??Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Ziomal, też prawda. Ale po śniegu nie zostają zaciekiPerfectService by DGW
Komentarz
-
-
Janusz, dobre to ze 150km/h.
jako zboczeniec na punkcie dbania o samochód /ogólnego/ , poszukajcie moich postów , ostatnio / około roku / odstawiłem irchę , którą mam piękną , kupowaną w hurtowni ze skórami :diabelski_usmiech na rzecz ściereczek z mikrofibry , takich z supermarketów , mam ich kilka. uważam że mniej w mnich zostaje piasku i innych drobnych zanieczyszczeń i łatwiej je wytrzepać z nich podczas ścierania.
a poza tym wszystko po staremu , żadnych szamponów tylko czysta woda w dużej ilości i raz na pół roku nafta .
a potrafię myć wóz 5 razy w tygodniu ............... :diabelski_usmiech
[ Dodano: Nie 08 Kwi, 07 17:51 ]
a wszystkie wody spod uszczelek i innych lusterek po prostu wydmuchuję :szeroki_usmiech ,USTAMI , chyba że mam czas i wtedY robię to sprężarką.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz